
Frequently Asked Questions
Q:  I want to enroll a 22 year old out-of-school (OSY) parent who lives with her husband and newborn. She 
would like to obtain her HSE and then attain her CNA license while in the Youth program.  Her husband 
works for the local Wal-mart store.  Do I need to obtain check stubs from her spouse to determine family 
income?

A:  Under WIOA, there is no income eligibility test for an OSY pregnant/parenting youth; therefore the spousal 
income would not be relevant.  This is a change from the income eligibility guidelines for WIA.

Q:  I would like to enroll a youth who is currently enrolled in the MO Options program.  Is he considered an 
out-of-school (OSY) or an in-school (ISY)?

If the individual is enrolled in the MO Options program at the time of WIOA enrollment, they would be 
considered an ISY.  While the MO Options program is not a “traditional” classroom setting, it is operated by the 
local school districts therefore a youth enrolled would be an ISY.

Q:  John is a high school graduate.  He graduated in May 2015 and has been accepted to the local college as a 
fulltime student.  He has not yet enrolled in classes for Fall 2015 semester.  Is he an OSY or an ISY?  

A:  The key consideration is his status at the time of enrollment.  The student has been accepted, but not yet 
enrolled.   He is an OSY.

Q:  Susan is a 2015 high school graduate.  She has been accepted at our local community college.  She has 
enrolled for classes, but has not started classes.  Should I consider her an ISY or an OSY?

A:  She is an ISY; the student has been accepted and has also enrolled in college.

Q:  I want to enroll a 15 year old pregnant/parenting youth in the youth program, she is also home schooled.  
Is she an ISY?

A:  Yes, a youth who is home schooled at the time of WIOA enrollment is considered an ISY.  Staff should 
ensure that they have secured a written statement from the youth’s parent or guardian verifying that the youth 
is currently home schooled. 

For additional information about Missouri Division of Workforce Development services, contact a Missouri Job 
Center near you. Locations and additional information are available at jobs.mo.gov or 1-888-728-JOBS (5627). 
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Q:  I have a young man who recently graduated from high school.  He currently receives assistance from 
Vocational Rehabilitation (VR).  If I enroll him in an occupational skills training which funding should be 
utilized, VR or WIOA?

A: Both are considered funding of last resort, and need to be coordinated.  Coordination arrangements 
should include consideration of all available sources of funds, excluding loans, in determining an individual’s 
overall need.  The exact mix of funds should be determined based on the availability of funding for training 
and supportive services costs, with the goal of ensuring that the costs of the training program the participant 
selects are fully paid and that necessary supportive services are available so that the training can be completed 
successfully.  This determination should focus on the needs of the participant.  When both VR and WIOA are 
on the table, the case managers from each agency should work together to determine which funding would 
benefit the customer and braid resources from both agencies (as well as any other financial aid) to ensure the 
customer is successful.

Q:  I have a youth that has participated in TANF Summer Jobs and we now believe a WIOA Youth 
enrollment would be appropriate.  Do we count the TANF Summer Jobs wages?

A:  No, TANF Summer Jobs wages should not be considered income or included as part of income eligibility for 
other WIOA programs.  Consider these regulations:
§ 683.275(d)
(d) Allowances, earnings, and payments to individuals participating in programs under title I of WIOA are not 
considered as income for purposes of determining eligibility for and the amount of income transfer and in-kind 
aid furnished under any Federal or Federally-assisted program based on need, other than as provided under 
the Social Security Act (42 U.S.C. 301 et seq.). (WIOA sec. 181(a) (2))
SEC. 181. REQUIREMENTS AND RESTRICTIONS.
(a)	 BENEFITS.—
(2) TREATMENT OF ALLOWANCES, EARNINGS, AND PAYMENTS.—
Allowances, earnings, and payments to individuals participating in programs under this title shall not be 
considered as income for the purposes of determining eligibility for and the amount of income transfer and 
in-kind aid furnished under any Federal or federally assisted program based on need, other than as provided 
under the Social Security Act (42 U.S.C. 301 et seq.).
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